30 day challenge #5 Larp en Castlefest

Door corset op donderdag 7 augustus 2014 08:22 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 2.782

Zo, tijd voor wat uitleg. Ik krijg uit mijn omgeving, en hier steeds meer vragen. Waarom Larp? Waarom Castlefest? Dat is toch voor nerds.

Ja, en nee. Laat ik het per soort even uitleggen

1.) Larp. Dit is er in vele verschillende varianten. Van kids larp, tot high end re-enactment of post apocalyptic. Alles wat er tussen in zit, zal wel een larp voor zijn.
Waarom doen mensen het? Om gewoon met een groep vrienden lol te kunnen hebben. Om sociaal te zijn, om plezier te hebben. De een verkleed zich voor een voetbalwedstrijd van zijn favoriete club, wij verkleden ons om een weekend even totaal iemand anders te kunnen zijn.

Waar ik me nu voor heb ingeschreven is de kids Larp. Dit is een larp sessie van 1 dag (meestal van 1100 tot 1700) voor kinderen tot 12. Ik ga hier als figurant of NPC aan meewerken. Wat wil dat zeggen? Ik ga zorgen dat het verhaal doorloopt. Dat de kinderen interactie hebben met bepaalde karakters die nodig zijn voor het verhaal.

Ter info een onderzoek
Een van de belangrijkste punten hieruit:
Kinderen spelen graag buiten en het liefst in de natuur of in het bos. Ze houden vooral van niet-voorgeprogrammeerde, avontuurlijke spelletjes
En dat is precies wat ze hieruit halen. Het verhaal veranderd naar de acties van de spelers. Ook moeten ze bepaalde vaardigheden oefenen om zo verder te komen. Denk hierbij aan sociale interactie. Ook moeten ze creatief zijn, en worden ze lichamelijk een stuk fitter.


2.) Castlefest,

Ach, wat heb ik hier niet over gehoord. Nerdfest, losertown, etc etc. En iedereen die ik ken die eerst dat soort onzin uitkraamt, en het een poging geeft, heeft toch altijd veel lol achteraf. Mensen vergeten snel dat het gewoon een muziek festival is met een markt. Het is geen groep nerds die samen komen en rare dingen doen. Nee het is een festival voor 24.000 (2011) mensen om gewoon zichzelf te zijn, te relaxen en gewoon kunnen doen.

Laten we wel eerlijk blijven; natuurlijk zitten er altijd een paar klootzakken tussen. Die zal je altijd tegenkomen. Maar dat heb je overal. Als ik sommige mensne op Castlefest zie.. (bijvoorbeeld, letterlijk als je denkt aan D&D speler qua idee, dan heb je hem. Die een vriendin heeft, en haar constant zit uit te schelden en rond te commanderen.. hoe heb je dan een relatie?)


Maar goed, wat is de challenge hierin voor mij? Tsja.. laat ik eerlijk zijn. Ik kan op internet hele posts maken. Maar zodra ik mensen in het echte leven tegenkom, ben ik niet iemand die een praatje zal maken. Ik ben sociaal niet helemaal vaardig (ach, is op het tweakers forum te merken. Ik ben ronduit bot vaak). En dan ga ik maar Larpen. Waar je sociaal moet zijn, of je wordt het wel :-p

Volgende: De Mede Deler 08-'14 De Mede Deler
Volgende: 30 day challenge #veels te lange pauze geweest 08-'14 30 day challenge #veels te lange pauze geweest

Reacties


Door Tweakers user NLKornolio, donderdag 7 augustus 2014 08:40

http://www.youtube.com/watch?v=dXlU2Rky6-U

Deze blijft me doen schateren ;
https://www.youtube.com/w...oWAb5NVALw&has_verified=1 lol leeftijd moet geverifieerd worden.

Ligthing bolt;
https://www.youtube.com/watch?v=j_ekugPKqFw

Voor de rest lekker doen waar je zin in hebt.

Door Tweakers user jbdeiman, donderdag 7 augustus 2014 09:00

Ik denk dat Larpen, of een dergelijk iets een hele goede stap kan zijn om te leren dat het "niet eng" is om met mensen te praten. Bij het Larpen zul je met wildvreemde mensen *(in het rollenspel waar je over schrijft, vooral kinderen) moeten communiceren, daarnaast ben je vooraf in overleg over je rol en zul je moeten oefenen.

Omdat het om kinderen gaat zullen er ook vast ouders aanwezig zijn die mogelijk een praatje willen maken. Omdat je niet "als jezelf" bent, is het wellicht eenvoudiger te communiceren en je (wat in de volksmond zo genoemd wordt) sociale gedrag te oefenen.


Ik moet zeggen dat ik er wel respect voor heb dat je op een dergelijke manier probeert een uitdaging voor jezelf te pakken waardoor je het straks misschien gemakkelijker krijgt, velen die in een soort van "sociaal isolement" zitten, hebben ook niet de neiging te proberen daar wat aan te doen.
Succes met het uiteindelijke Larpen zelf!

Door Tweakers user corset, donderdag 7 augustus 2014 09:01

De kinderlarp is even een test meer om ermee in aanraking te komen en op te warmen. Hierna wordt het meer het echte werk :)

Door Tweakers user onok, donderdag 7 augustus 2014 10:45

wtf is een larp? Misschien moet je daar je blog mee beginnen de volgende keer.

Door Tweakers user corset, donderdag 7 augustus 2014 10:47

of je leest de vorige post :) daar staat het gewoon in met link naar info :-p

Door Tweakers user boomr, donderdag 7 augustus 2014 11:31

onok schreef op donderdag 07 augustus 2014 @ 10:45:
wtf is een larp? Misschien moet je daar je blog mee beginnen de volgende keer.
Live Action Role Playing. Volwassen mensen die zich verkleden als ridder, soldaatje of hobbit/orc/viking en met elkaar gaan buitenspelen en proberen jonkvrouwen te imponeren! Ik kan me er TOTAAL niet in vinden! Mensen die larpen proberen het goed te praten door te zeggen dat de brabo's hetzelfde doen met carnaval en heel nederland zich verkleed tijdens een voetbalwedstrijd, maar dan is het met een totaal andere instelling. Larpers gaan zich serieus verkleden en zich verbergen achter een masker. Dit brengt met ook even bij de reactie van jbdeiman. Ik denk dat het erg verkeerd is om te oefenen hoe de poster moet communiceren met mensen. Je verbergd je achter een masker en bent niet jezelf op deze manier! Leren communiceren is niet zo heel pittig. Je hebt een flinke duw in je rug nodig en moet het gewoon doen. Spreek een meisje aan in de bus, lul wat met de kassadame, of zoek een spotvereniging. Ga je niet verbergen achter je hobbit outfit en orc masker om zo te communiceren met mensen. Dit maakt het alleen maar moeilijker om in je dagelijkse leven (waar je hoop ik zonder masker rond dwarrelt) op een fatsoenlijke manier met mensen te praten!

Door Tweakers user corset, donderdag 7 augustus 2014 11:35

Je verbergd je achter een masker en bent niet jezelf op deze manier!
Dan larp je totaal verkeerd :) Alle larpers die ik ken (en dus ook gewoon naar de 5000+ deelnemer larps gaan) zijn zichzelf. Alleen in een andere setting. Waarom zou je iemand anders zijn?

Natuurlijk kunnen mensen besluiten om anders te zijn. Maar ja, dat is altijd een optie, en die zie je overal.

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 augustus 2014 11:37]


Door Tweakers user Iooryz, donderdag 7 augustus 2014 11:54

Dat is behoorlijk kort door de bocht.

(volwassen) Live Action Role Play moet je zien als improvisatietoneel, waar alleen de rollen en spelwereld van te voren vast staan. Verder reageer je met je personage op de spelwereld om je heen. Je hebt het op verschillende niveau's en in verschillende thema's. Van kinderlarp tot volwassen, en van fantasy tot hedendaags of zelfs futuristisch. En met alleen maar mensen, tot alleen maar orcen, hobbits of marsmannetjes.

Het doel van larp is niet om te leren communiceren of om te ontsnappen aan de werkelijkheid, maar om plezier te hebben en misschien je grenzen te verleggen of te ontdekken. En of je dat nu verkleed als ridder in een bos, of allemaal met de zelfde outfit op het voetbalveld doet, maakt mijnsinziens niet uit. Soms zijn kleine stappen al moeilijk genoeg.

Lanerios, ik kan je aanraden om ook eerst te gaan figureren bij een volwassenevenement voor je als speler begint. Dat geeft je de kans om de wereld en de verschillende klassen/fracties te proberen en geeft je daarnaast een basisidee van de spelregels. Zo voorkom je dat je in een keer overvallen wordt door alles. En daarnaast kun je dan ook makkelijker even uit het spel stappen als het te veel is geworden.

Reageren is niet meer mogelijk