De Mede Deler

Door corset op maandag 11 augustus 2014 11:06 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 4.725

Zoals je ziet is het blog gewijzigd! Waarom?

Omdat de 30 day challenge uit de hand begon te lopen. Voor mezelf vooral. Ik was te druk bezig in mijn hoofd om van alles te bedenken om te posten, hierdoor kwamen er gewoon slechte halfbakken posts uit.
Het doel is nu de 30 day challenges compleet te herzien, en opnieuw te gaan posten op een andere manier. Echter doe ik dit op het moment dat ik daar ook de energie, en tijd voor heb om wat goeds neer te poten.

Goed, de Mede deler!

Afgelopen zaterdag had ik een goede vriend op bezoek, en tijdens een leuk gesprek over mede (hij had het nog niet gedronken, dus ik liet hem wat proeven) kwam er tussen neus en lippen door "Waarom begin je geen mede blog".
Natuurlijk blijft dit lang hangen, veel over gedacht. En ja, de stap genomen. Waarom geen blog maken over mijn hobby?

Wat is Mede

Natuurlijk heb je verschillende soorten mede. Even mijn collectie:
Mede met Vanille
Hier zit een stokje vanille in, geeft het net wat andere smaak. Ook het lekkere eraan, hoe langer je deze laat staan; hoe meer de smaak van de vanille erin trekt.
Klassieke Mede
Gewoon de basis honing mede. Niet speciaal, wat zoetig.
Hanfmet
Een mede met hennep aroma. Dit geeft hem een wat meer stevige smaak, en drinkt het wat minder als een frisdrank. Nog steeds erg lekker.
Kersen met Vanille
Mede met kersen smaak, en ook een vanille stokje. Zelfde idee als de standaard, maar net wat zoeter en fruitiger. Voor mij iets te zoet.
Dennen Mede
Een stuk meer whiskey achtig. Wat rokerige smaak, zwaarder en meer een geniet mede.
Mede met Cajenne Peper
Uiteraard pittige afdronk, je merkt het niet gelijk, maar bij het slikken begint het wat te prikkelen. Net genoeg om lekker te blijven.
Citroen Mede
Erg fris, lekker voor in de zomer. Maar net iets te frisdrankig voor mij.
Mede met Meloen, Banaan en Citroen
Super zoet, wel lekker voor (ook weer) lekker in de zomer in de tuin zitten
Mede met honing uit Kameroen
De wat meer luxe mede. Gemaakt door een wat kleiner bedrijf, zeer stevige smaak. Heerlijk met iets als geitenkaas erbij, of iets anders hartigs (oude kaas zoals een "Ouwe Jongens" kan ook.)
Deze heeft wat meer een balsamico effect.

Volgende: En dan is het zo ver, je gaat trouwen 10-'14 En dan is het zo ver, je gaat trouwen
Volgende: 30 day challenge #5 Larp en Castlefest 08-'14 30 day challenge #5 Larp en Castlefest

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, maandag 11 augustus 2014 11:29

Borrelblog! Proost :)

Wat voor alcoholpercentages moet je aan denken bij deze borrels?

Door Tweakers user corset, maandag 11 augustus 2014 11:42

Verschilt heel erg, meestal tussen de 10-15%

Bijvoorbeeld de laatste mede is 13.5%

Thor's Tranen (variant op de Hennep mede) is weer 10%

Moet wel zeggen dat een groot deel gewoon 10% is.

Door Tweakers user i-chat, maandag 11 augustus 2014 14:27

OH meeeeeeeed ... gimme some

Door Tweakers user corset, maandag 11 augustus 2014 14:30

haha, heb nu 14 flessen staan I-chat :) Zijn gelukkig steeds meer slijters die het verkopen.

Door Tweakers user SinergyX, maandag 11 augustus 2014 16:26

https://www.youtube.com/watch?v=cx91pD7ZDgo
Lets enjoy some meeeeeaaaaaaad.

Ik las steeds mee-duh, maar het is de honingwijn 'mead' :P

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 12 augustus 2014 07:30

|:(
Ik las steeds mee-duh, maar het is de honingwijn 'mead' :P
shit zit ik daar met mijn zonnebril, het zouden natuurlijk sunglasses moeten zijn... |:(

Door Tweakers user A_K, dinsdag 12 augustus 2014 09:50

En pas in de vierde alinea staat dat je het kan drinken, en als je wilt weten wat het is moet je op een linkje klikken.... Het zou in de eerste of tweede zin van het artikel al duidelijk moeten zijn dat het honingwijn is.

Door Tweakers user m-vw, dinsdag 12 augustus 2014 10:37

i-chat schreef op dinsdag 12 augustus 2014 @ 07:30:
[...]


shit zit ik daar met mijn zonnebril, het zouden natuurlijk sunglasses moeten zijn... |:(
_/-\o_

Door Tweakers user Silent7, donderdag 14 augustus 2014 00:07

Leuk


12 jaar geleden las ik erover, oerwijn, voor druiven grootschalig gecultiveerd werden al in zwang.
Nauwelijks te koop en wat ik proefde paste niet bij de namen die er in de oudheid aan werden gegeven dus ik besloot het zelf met kwaliteitsingredienten te gaan maken.
Ben diverse honing soorten gaan halen, wat vijf liter gistflessen en wijngisten besteld en heb een jaar of wat constant 10 liter aan de pruttel gehad.
Voor de verhuizing doken uit de kelder een commerciele mede en een eigen maaksel uit 2004 op en mijn eigen was helderder en aanzienlijk beter van smaak (de commerciele was meer appelsappig)

Dus als je een plank over hebt in je huis waar je wat grote gistflessen op kwijt kan dan heb je het volgende nodig:

HARDWARE
1 pan om je honing in te verwarmen met water (groot genoeg voor je gistfles begin met bijv 10liter) (goede honing bevat antibactiele stoffen die moeten eruit anders gaat de gist niet goed aanslaan)

2 gistfles voor de hoofdgisting (glaswerk tot 25 liter is handelbaar, daarboven tonnen of vaten maar niet zo leuk voor mede, liever veel kleine batches met verschillende smaken dan 1 grote dus begin met 5 liter) (na verwarmen koel je de toekomstige mede terug (hoe sneller hoe beter, ik had voor mijn bierbrouwen een koperen koeler, maar gewoon de pan in koud water zeten is prima)

3 waterslot en dop/kurk met gat hiervoor voor op de gistfles, hiermee blijft de binnenzijde schoon en geproduceerd CO2 kan ontsnappen.

4 een tweede even grote gistfles voor de tweede gisting/klaring, of eigenlijk het laatste gist laten neerslaan. als de gisting in de eerste fles even bezig is zal je de gist naar de bodem zien zakken, je wilt zo min mogelijk gistsmaak van afstervende gist in je eindproduct dus als de troebeling bijna weg is gezakt hevel je de mede van boven de troebeling over in de tweede fles, Er zal geheid wat meekomen dus geef het nog een tijdje (week oid)om te klaren.

5 heveltje, bestel je bij winkel voor brouwspullen waar de rest ook vandaan komt, gewoon met goedkoop plastic ding beginnen

6 flessen om af te vullen

7 borstel om je spullen goed schoon te kunnen maken.

8 ontsmetter, hobbybrouwers gebruiken vaak sulfiet in poedervorm maar bij kleine flessen kan een scheutje wodka en goed alles laten raken voldoende zijn.

9 niet echt nodig maar wel heel leuk, een meter voor het alcoholpercentage,\je kan zeker in het begin op het oog en geluid van het waterslot afgaan maar meten is weten, refractometers zijn handig maar duur, een simpele dichtheidsmeter waarmee je de opgeloste suikers kan meten voor tijdens en na de vergisting is voldoende om je een zeer goed idee te geven hoeveel alcohol er in jouw wijn zit.

(optioneel, kurken en apparaatje om zelf kurken in flessen te doen (begin met schroefdop flessen die je hergebruikt kost niets), labels (post it met wat erin zit werkt ook prima, maar als cadeau is mooi etiket en mooie gekurkte fles wel aan te raden), sier/krimphuls om je eigen fles met eigen label er als professioneel uit te laten zien)


ingredienten:
honing, stap eens binnen bij een natuurwinkel voor een paar potten:
-boekweithoning, donker, dik en intens, mooi ingredient om te spelen met kleur en smaak
-acacia, licht, dun en aromatisch. alleen door met deze twee te spelen kan je eindeloos veel smaken en kleuren verkrijgen, maar er is zoveel goed spul met mooie eigenschappen.

je hebt het over kruiden, ik had genoeg variatie in smaak door de honingen te varieren, maar had er dan ook plm 30 soorten van staan. ook is goede honing duur, een goedkoop en leuk idee is dan natuurlijk goedkopere basis honing te gebruiken en met kruiden aan de slag te gaan. voeg dit dan pas toe bij het klaren (tweede gisting) want als je kruiden gebruikt die de vergisting verstoren dan ben je contra productief bezig.

optioneel, hout, dit is lastig hoor.
je kan niet zelf met houten vaten aan de gang, duur en er verdampt veel dus je bent aangewezen op houtsnippers van oude vaten.
Je kan de mede in de eerste gistfles na de klaring/tweede gisting doen met houtsnippers ipv het gelijk in flessen voor consumptie te doen. dat kan je dan met afgesloten fles lang laten staan voor de houtsmaak.
Je productie valt dan stil en dus lijkt een derde of zelfs vierde gistfles geen overbodige luxe.
Je moet de houtsnippers (die je ook kan kopen bij leverancier gistflessen, en andere hardware) wel in de over roosteren in alufolie verpakt, hiervoor gaan de vezels "open" en nog veel belangrijker eventuele bacterien gaan dood want als er een verkeerde bacterie of schimmel in je mede komt dan zal je niet ziek worden hoor, maar wel een soort azijn maken en dat was niet de bedoeling.
je ziet, hout is lastig, al zou ik gewoon een zakje snippers bestellen en bij het bottelen van elke batch twee theelepes aan 1 fles toevoegen als experiment, mocht je het de moeite waard vinden dan kan je het breder in gaan zetten.

gist, je kan heel veel soorten gist als zakjes kopen.champagnegisten bevielen mij het beste, neutrale smaak en iets hoger in de alcoholproductie.
je bepaald zelf de zwaarte van je eind product maar besef dat dode gistcellen ongewenste smaakeffecten geven en een vergisting van iets dan bij totale vergisting van de suikers 13% zal worden de vergisting langer duurt en de gist het moeilijker zal hebben met die laatste restjes omzetten dan starten met iets dat naar maximaal 11% zal gaan. Bovendien heb je 20% meer zoetstoffen nodig (de dure honing) om op 12% dan op 10%.
Gisten voor witte wijnen bevielen ook beter dan die voor rode, hoe neutraler de smaak hoe beter de nuance van de honingen naar voren kan komen.
UIteraard is het heel erg leuk om eens twee batches op hetzelfde moment te laten gisten met twee totaal verschillende gisten, prachtig om de invloed te proeven.

Koop gistflessen met een mand, dit zijn tegenwoordig plastic dingen die maken het dragen makkelijker, houden licht weg en beschermen de fles dus dan kunnen ze beter tegen een stootje.


het gemakkelijkste om zelf te maken is mouserende frisdrank op basis van kefir (dat heb ik hier na de verhuizing alweer lopen want daar is bijna geen extra materiaal voor nodig) Van de "echte dranken" als bier en wijn is mede veruit de makkelijkste en bij gebrek aan goede commmerciele producten een echte aanrader en erg leuk om zelf te doen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 augustus 2014 00:18]


Reageren is niet meer mogelijk